Eten en drinken voor mensen met dementie

Lekker en plezierig eten en drinken is zo verweven in ons dagelijks leven, dat het soms moeilijk voor te stellen is dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Voor mensen met dementie kan eten en drinken soms lastig zijn, en zelfs onplezierig. Vooral wanneer de dementie vordert.

Bij gevorderde dementie wordt de afhankelijkheid van de hulp van anderen groter, dit geldt ook voor hulp bij eten en drinken. Het risico op uitdroging en onbedoeld gewichtsverlies nemen bijvoorbeeld toe. Daarnaast zien we kauw- en slikproblemen vaak voorkomen bij mensen met dementie.

Als kind, familie en/of mantelzorger wil je graag iets betekenen op het gebied van eten en drinken. Daarom is er door o.a. Alzheimer Nederland en Diëtisten Geriatrie en Ouderen (DGO) een handreiking (brochure) ontwikkeld met tips om problemen te herkennen en zelf iets te kunnen doen. De tips zijn bruikbaar voor mensen die wonen in het verpleeghuis maar zeker ook in de thuissituatie.

Onze collega Linda Hermens is gespecialiseerd diëtist geriatrie en ouderen en denkt graag met u mee, neemt u gerust contact met ons op.

zie voor de brochure  Eten en drinken voor mensen met dementie.